Işığın nesnelere çarparak gözümüze yansımasıyla oluşan duyumlara “renk” diyoruz, yansıyan bu ışığın nesnenin yapısına göre gösterdiği çeşitliliğe de “renk tonu”. Nesneye ulaşan ışığın tamamı gözümüze yansıdığında bu ışığı beyaz, hiç yansımadığında da siyah olarak algılıyoruz.

Renk biliminin ortaya çıkışı

Rengi bilimsel olarak ele alan ilk bilim insanı, İngiliz fizikçi Isaac Newton’dı. Newton, 1670’de güneş ışığını elmas bir prizmadan geçirerek renkleri ayrıştırdı. Karanlık bir odada yaptığı bu deneyde Newton, kapı deliğinden gelen güneş ışığının prizma üzerinde parçalandığını ve gökkuşağı renklerini yansıttığını fark etti. Newton renklerin prizmadan sıralı bir şekilde yansımasına “güneş tayfı” (spektrum solaers) adını verdi ve güneşin hararet derecesine göre renkleri algıladığımız sonucuna ulaştı. 1973’te, ünlü müzik grubu Pink Floyd’un The Dark Side of the Moon albüm kapağında kullanılan ve popüler kültürün bir parçası olan bu görsel, Newton’ın bu deneyini yansıtıyordu.

Newton’ın başlattığı çalışmalar, rengi bilim çatısı altında incelemenin önünü açtı. Ondan sonra çeşitli bilim insanları da renk konusu üzerine çalışmalar yürüttü. Michel-Eugéne Chevreul, Thomas Young ve Hermann von Helmholtz da rengi bir bilim dalı olarak inceleyen bilim insanlarının başında geliyor.

William Herschel de prizmanın oluşturduğu renklerin sıcaklıklarını ölçtü. Herschel bu çalışmasında, tayfın en üstündeki kırmızı ışığı en yüksek sıcaklık ve tayfın en altındaki mor ışığı da en düşük sıcaklık olarak tanımladı.

Sıcak ve Soğuk Renkler

Renkler, şiddetlerine ve psikolojik etkilerine göre sıcak ve soğuk olarak ikiye ayrılır.

Kırmızı, sarı ve turuncudan oluşan sıcak renkler enerji ve canlılık hissi uyandırır. Dekorasyonda kullanıldıklarında ortamı daha samimi ve eşyaları birbirine yakın gösterirler. Günün yorgunluğunu üzerinizden atıp daha enerjik bir ruh haline geçmek istiyorsanız salonunuzda sıcak renkler kullanabilirsiniz.

Mavi, yeşil ve mordan oluşan soğuk renklerin rahatlatma gibi melankolik bir etkisi de var. İçaçıcı ve huzur veren bir ortam için dekorasyonda soğuk renkleri tercih edebilirsiniz. Yatak odası ve çalışma alanında bu renkleri, dinlendirici özelliklerinden dolayı tamamlayıcılarıyla birlikte kullanabilirsiniz. Özellikle yaz mevsiminde bu soğuk renklerle yapacağınız dokunuş evinizde daha serin ve rahat bir atmosfer yaratmanıza yardım edecektir.

Evinizde daha dengeli ve uyumlu bir atmosfer yaratmak için sıcak ve soğuk renkleri birlikte kullanmanız gerektiğini hatırlatalım.

Ana ve ara renkler

Gördüğümüz bütün renkler, ana renk adı verilen mavi, sarı ve kırmızıdan meydana geliyor. Homojen olan ana renkler, doğadaki farklı iki rengin birleştirilmesiyle elde edilemiyor.

Ara renklerse, iki ana rengin bir araya gelmesiyle oluşturuluyor. Maviyle sarının karışımından yeşil, sarıyla kırmızının karışımından turuncu, kırmızıyla mavinin karışımından da mor elde ediliyor.